توصیه‌های طب ایرانی برای حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماریها در ایام پیاده روی اربعین

۲۲ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۹:۱۳ کد : ۶۲۱۰ اسلایدر درمان
تعداد بازدید:۸۰


دکتر مهشید چایچی با اشاره به نزدیکی ایام پیاده روی اربعین و مقارن شدن آن با گرمای تابستان بر ضرورت رعایت توصیه‌های طب ایرانی برای حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماریها تاکید کرد. 

به گزارش روابط عمومی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت؛ دکتر مهشید چایچی؛ سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل با اشاره به نزدیگی ایام پیاده روی اربعین و مقارن شدن آن با گرمای تابستان گفت: طب ایرانی توصیه هایی دارد که با رعایت آنها  میتوانید سفری ایمن را تجربه کنید.
وی با اشاره به طولانی بودن مسیر پیاده روی بر ضرورت تقویت عضلات تاکید کرد و گفت: از چند هفته قبل از پیاده‌روی اربعین، پیاده‌روی‌های منظمی را شروع کنند تا در این سفر با گرفتگی عضلانی مواجه نشوند. ماساژ و روغن‌مالی پا در رفع گرفتگی عضلانی مؤثر است. قرار دادن پاها از چند هفته قبل سفر در آب ولرمی که پودر برگ مورد یا حنا در آن حل شده است، می‌تواند به تقویت پا و پیشگیری از تاول کمک کند.

سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل با اشاره به ضرورت پاکسازی بدن از مواد زائد افزود: فعالیت زیاد سبب گردش مواد زائد میشود لذا ضرورت دارد که بدن را از این مواد پاکسازی کنیم. به عنوان مثال اگر فردی دچار یبوست است، حتماً باید نسبت به رفع آن اقدام کند یا اگر اضافه وزن دارد، حتماً برای کاهش آن اقدام کند؛ چرا که پیاده‌روی طولانی با وزن بالا مشکلاتی را برای مفاصل پاها ایجاد می‌کند. افرادی که بدنی خشک و رطوبت بدن کمی دارند، این افراد مستعد عوارض شدید از دست دادن آب و املاح بدن در این پیاده روی هستند.

معاون توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل ادامه داد: این افراد باید با برنامه‌های تغذیه‌ای مناسب شرایط بدن را برای قرار گرفتن در سفر اربعین آماده سازند و تا جایی که ممکن است از خوردن فست‌فود و خوراکی‌های سرخ‌کردنی و چرب، ادویه‌های با طبع گرم و خشک مثل زنجبیل و سیر و فلفل، خوراکی‌های عطش‌آوری همچون سیر، پیاز خام، بادمجان، کشک، ماکارونی، کنسروها و... پرهیز کنند.
دکتر چایچی با اشاره به اینکه در این ایام تشنگی لزوماً با نوشیدن آب برطرف نمی‌شود، عنوان کرد: خوردن غذاهای آبکی مثل سوپ، خوراک‌های دارای آلوبخارا، تمبر هندی و زرشک، شربت سکنجبین، شربت آبلیمو یا عرق کاسنی، بیدمشک با گلاب یا انواع دانه‌های لعابدار مثل تخم ریحان، خرفه یا خاکشیر در هوای گرم توصیه می‌شود و می‌تواند تأثیر بسزایی در رفع عطش و تأمین آب بدن در گرمای هوا داشته باشد.

وی افزود: اضافه کردن کمی آب‌لیموی تازه، سرکه یا سکنجبین به آب، جلوی ولع زیاد به نوشیدن آب را می‌گیرد. همچنین دوغ به خاطر طبیعت سرد و ‌تری که دارد، اگر خیلی چرب، پرنمک و گازدار نباشد، می‌تواند به عنوان یک نوشیدنی مفید برای تأمین آب و املاح عمل کند چرا که منبع خوبی برای کلسیم، فسفر، پروتئین و ویتامین‌های B12، B2 و A است و بهتر است با فاصله از غذا نوش جان شود و حتی بهتر است در گرمای هوا از غذاهای سبکی مانند آبدوغ‌خیار در مسیر پیاده روی استفاده شود و غذاهای سرخ شده یا کبابی مصرف نشود.
به گفته این متخصص طب ایرانی، در ایام پیاده‌روی اربعین باید از زیاده‌روی در مصرف خوراکی‌های ادرارآور مانند هندوانه و چای پررنگ پرهیز شود؛ چرا که افزایش دفع ادرار در طول روز، موجب افزایش خطر گرمازدگی می‌شود.
این متخصص طب ایرانی به خانمهای باردار توصیه کرد: در مصرف تخم شربتی لعابدار احتیاط کنند بویژه آنهایی که در سه ماهه اولیه بارداری قرار دارند. مادران باردار اصلاً در گرمای روز پیاده‌روی نکنند و در صورت خستگی از میزان پیاده‌روی خود کم کنند. این گروه از زائران باید از مصرف خوراکی‌های شور، تند، غذاهای مانده، دیرهضم، سنگین، انواع ترشی و نوشیدن آب یخ پرهیز کنند.
وی افزود: تحمل گرسنگی و تشنگی در بانوان باردار به صلاح نیست و بهتر است غذا در حجم کم و به دفعات بیشتر میل کنند.
این پزشک و متخصص طب ایرانی با بیان اینکه گزش حشرات از دیگر چالش‌هایی است که زائران اربعین با آن روبه‌رو می‌شوند؛ گفت:  امسال خطر ابتلا به تب دنگی در اثر گزش پشه آئدس زیاد است که می‌تواند دردهای استخوان‌شکن همراه با تب ایجاد کند. متأسفانه این پشه‌ها در طول روز و بخصوص در شفق و فلق که زائران در حال پیاده‌روی هستند، فعال هستند و می‌توانند بیماری را از راه گزش به افراد زیادی منتقل کنند. بنابراین، استفاده از توری پشه‌بند برای کالسکه کودکان و پوشیدن لباس آستین بلند ضروری است. همچنین مالیدن لوسیون یا کرم های دافع حشرات از نوع شیمیایی و گیاهی حاوی اسانس نعنا و شمعدانی و استفاده از آنها به ویژه هنگام طلوع و نزدیک غروب، برای دفع حشرات می تواند کمک‌کننده باشد.
اگر کرم های خاص در دسترس نباشد افراد می‌توانند با مالیدن کمی پوست لیموی تازه یا آبلیمو به پوست در نواحی که بدون پوشش است تا حدی از گزش حشرات در امان بمانند.اما این روش به تنهایی برای پیشگیری کافی نیست و لازم است سایر روشهای پیشگیری از گزش حشرات را هم در نظر داشته باشند. ضمن اینکه برخی از این لوسیونها و روغنهای گیاهی ممکن است برای بعضی افراد ایجاد حساسیت پوستی  کنند و باید قبلا در موضع کوچکی از پوست امتحان  شوند.

وی افزود: در صورت ابتلا به این مشکل لازم است از مصرف مسکن‌هایی غیر از استامینوفن خودداری شود چون ممکن است خونریزی ایجاد کند و در صورت ایجاد خونریزی لثه یا بینی همراه تب و درد شدید استخوان‌شکن حتماً به پزشک مراجعه کنند.
معاون توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل با بیان اینکه در ایام اربعین افرادی که بیماری مزمن دارند هم حضور پیدا می‌کنند، اظهار داشت: توصیه ما به مردمی که دارای بیماری خاص هستند، این است که بهتر است در ایام گرم سال در این پیاده‌روی حضور نداشته باشند و اگر هم حضور دارند، باید کمترین فعالیت را داشته باشند. بعد از غروب آفتاب یا در ایام صبحگاهی پیاده‌روی کنند. حتماً داروهایشان را به همراه بیاورند و با پزشک‌شان درمورد احتمال تغییر مصرف داروها قبل از سفر مشورت کنند. به عنوان مثال افراد دیابتی به خاطر پیاده‌روی طولانی‌مدت شاید نیاز باشد مقدار تزریق انسولین‌شان تغییر کند.

دکتر چایچی در پایان گفت: راهی شدن در این مسیر، آدابی دارد. گاهی تنها بستن کوله، چمدان و سفت کردن بندهای کفش کافی نیست و آمادگی بدنی و روحی را هم باید مدنظر قرار داشت تا زیارت به سلامت باشد.


نظر شما :